Acasa

vineri, 2 februarie 2018

Istoria manichiurii si a unghiilor cu gel

Cuvantul manichiura vine din combinatia latina de cuvinte “manus” insemnand mana si “cura” insemnand tratament. Arta manichiurii are o istorie indelungata. In zilele noastre manichiura inseamna un intreg sistem de ingrijire a mainilor care include ingrijirea pielii si unghiilor, tratamente medicale si modele de unghii, unghii false,unghii cu gel.

Acum 3000 de ani, oamenii din Egiptul Antic si China nu stiau de posibilitatile manichiurii contemporane. Ei isi acopereau doar varfurile unghiilor in culori stralucitoare in timp ce taranii erau obligati sa foloseasca tonuri pale.

Acum 600 de ani in China unii din nobili preferau sa isi picteze unghiile cu auriu si argintiu, si foloseau vopsea facuta din ceara, albusuri de oua, gelatina si cauciuc. In timpul dinastiei Ming femeile aristocrate isi pictau unghiile cu negru sau rosu si mai tarziu adaugaue metale pretioase pentru a scoate in evidenta lungimea unghiilor care era un simbol al statutului social.

La inceputul secolului 19 la moda in America au fost unghiile scurte, rotunde. Femeile le acopereau cu uleiuri aromate si le stergeau cu un material fin. Unghiile erau facute cu instrumente de metal foarfece si acizi.

Instrumentele de manichiura au evoluat in 1830, doctorul Sits fiind primul care a folosit o pila din lemn de portocal pentru unghiile pacientei. Nepoata sa l-a urmat si a inventat un intreg instrumentar pentru unghii. Aceste instrumente erau ieftine si se gaseau peste tot in SUA unde fiecare femeie indiferent de statutul social le putea folosi.

Vopseaua acrilica a fost descoperita accidental de un alt medic si a devenit populara jucand un rol important in dezvoltarea industriei pentru manichiura.

La inceputul secolului 20 industria automobilelor inventeaza noi vopseluri care sunt adaptate pentru a colora si unghii. Oja roz apare in 1925 si devine instantaneu populara.  De atunci si moda manichiurii luna in care exista un punct in mijlocul unghiei restul fiind neacoperit.

In 1930 manichiura lunara se face cu tiate nuantele de rosu. Manichiura moderna este cu unghiile pilite oval si acoperite in totalitate cu oja rosie.

Mai tarziu odata cu dscoperirea substantelor de indepartare a ojei industria a crescut rapid. Fratii Joseph si Charles Revsoni au fondat Revlon Company care producea oja bazata pe pigmenti nu pe vopsea. Aceasta a creat posibilitatea obtinerii diverselor nuante. Max Factor oferea oja tuquise si tonuri dominante de rosu trimitand manichiura intr-o noua era.

In 1937 in america au aparut intaritoarele pentru unghii.

In 1950 manichiura era una din cele mai importante ramuri ale industriei cosmetice. Bazele manichiurii devin publice prin intermediul unor stilisti si manichiuristi.

Cel care a inventat unghiile false (in anul 1954) este un medic stomatolog american, pe nume Fred Slack. Dupa ce i s-a rupt o unghie, el si-a realizat una din acryl, material folosit frecvent in stomatologie si a observat nu numai ca unghia parea naturala, dar si ca a disparut durerea. Asa a ajuns sa patenteze compozitia din acryl pentru aplicarea unghiilor false Patti Nails drept inventia sa.

In urmatorii ani, tot in SUA, a aparut gelul pentru unghii artificiale, care a devenit foarte popular, pentru ca se putea aplica usor acasa si nu necesita prezenta unui specialist. Gelul este mai util in cazul unghiilor mai scurte, iar acryl-ul este recomandat pentru femeile care prefera unghii mai lungi si au o viata activa.

Unghiile din acryl au aparut in anii 1954, in SUA. Totul se datoreaza lui Fred Slack, un medic stomatolog.

Daca va intrebati: “Ce material distruge unghia?”, pot spune ca nici unul dintre ele. Unghia se poate deteriora numai din cauza pilei. De cele mai multe ori este responsabila de lucrul acesta persona care face manichiura. Daca foloseste o pila dura, sau lucreaza incorect, unghiile vor avea de suferit. Sunt cazuri cand gelul sau acryl-ul provoaca alergie clientei sau manichiuristei; acest lucru se intampla doar daca materialele sunt neprofesionale, de o calitate proasta. In mod normal, produsele de calitate trebuie sa contina UV filtru, pentru ca unghiile sa nu se ingalbeneasca. Care sunt principalele formate de unghii false? Principalele formate sunt: patrat clasic, oval clasic,migdala, pipe si stiletto. Spre exemplu, unghiile stiletto (ascutite) au aparut in Ucraina, unde se poarta foarte mult. În țările europene se poartă mai mult formatele clasice (patrat, oval).

Anii ’70 a fost perioada acrilica a manichiurii. Profesia de designer manichiurist a fost definita ca persoana care poate sa picteze si sa decoreze unghii. Acesti sepcialisti au devenit cei care au dictat moda.


In zilele noastre manichiura a ajuns la nivel de arta si este nelipsita in viata oricarei femei de succes.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu